Nieuwebildtdijk 13-15 9078 PP Oude Bildtzijl
  Gallery De Blokhuispoort Cel 009 H-vleugel Blokhuisplein 40 8911 LJ Leeuwarden
  +31 (0) 544  37 22 57
  info@alexvreeman.nl
  KvK 08824273
  References
  Blog

gelaten zijn nooit gelaten voor wie kijken kan

Blogs

Troostfotograaf

Afgelopen maandag 27 januari 2020 mocht ik wederom portretten maken van onze goede vriend Boudewijn Betzema. Boudewijn is al jaren de Troostdichter en u kunt hem ontmoeten in zijn Troosthuisje in Zwolle. (www.troosthuisje.nl) Aan het einde van deze dag verteld Boudewijn dat hij me benoemd tot Troostfotograaf, want ik luister, ik praat, ik fotografeer en neem daarvoor alle tijd. Wat een eer Boudewijn!

Saskia en ik hebben al een aantal keren projecten voor goede doelen uitgevoerd, allen met als doel om u te laten zien hoe bijzonder u bent. Twee maal een expositie van eregasten tijdens de Samenloop voor Hoop in Oost Gelre en Franeker en een serie portretten van de inwoners van Montelparo in Italië, deze zijn gebundeld in het boek Portraits Two. Alleen hoe vat je dat nu samen? Boudewijn bracht ons het antwoord, naast Portret- ook Troostfotograaf.

Mocht u ons tegen komen met ons mobiele atelier kom dan gerust even binnen. Tevens zijn we te bezoeken in de Blokhuispoort H-vleugel Cel 0.09 te Leeuwarden. Doorgaans zijn we open van dinsdag t/m zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur.

U kunt ons volgen via Instagram: https://www.instagram.com/ritratti.itineranti

Hartelijke groet, Alex

Atelierroute SLIKWERK in de winter 28 en 29 december 2019.

Zaterdag 28 en zondag 29 december tussen 13.00 en 17.00 uur, waren wij ook deelnemer aan de Slikwerk atelierroute met ons mobiele atelier naast ons huis aan de Nieuwebildtdijk 15 in Oude Bildtzijl. We exposeerden een aantal foto’s uit de serie Burn Out en de video installatie SILENT PORTRAITS. Mocht u het gemist hebben, dan zijn deze series's ook nu nog te bewonderen via onze app.

Iedereen die is komen kijken willen we hartelijk bedanken voor hun komst.

Alex Vreeman

Alex Vreeman zit in de bak!

Wij hebben 14 november 2019 een Gallery in de Blokhuispoort in Leeuwarden geopend waar u ons werk kunt bekijken. De Blokhuispoort is een voormalige gevangenis en nu een hotspot in het Noorden van Nederland. Wij zitten met onze Gallery in de H-vleugel Cel 0.09. Doorgaans zijn we open van dinsdag t/m zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur.

Graag tot ziens in de gevangenis.

Portraits Two te koop

Portraits Two

Vrijdag 12 juli 2019 hebben we Portraits Two gepresenteerd in het dorp Montelparo in Italië. Daar hebben we in 2017 in drie dagen meer dan 50 portretten van haar inwoners gemaakt in de plaatselijke bar Il Murello waar we een studio hadden ingericht. Dit boek met alle geportretteerden is nu bij ons te koop voor € 17.50 excl. de verzendkosten. U kunt het bestellen door ons een mail te sturen met uw gegevens en dan nemen we contact met u op. Het boek telt 64 pagina's en heeft de maat van 23 x 30 cm.

Tevens is het te koop bij Erna Prins van Agricamp Picobello en in Bar Il Murello in Italië.

Hartelijke groet, Alex Vreeman

Een bijzondere expositie!

Gaya heeft longkanker. De rauwe werkelijkheid als gevolg van haar verslaving. De vijand die ze niet de baas werd. Beter wordt ze niet. Nu mag ze van haar sigaretje genieten, zolang het nog kan. 

Ik mocht haar kwetsbaarheid en kracht in beeld verenigen. Wat een durf heeft deze vrouw. Gaya en haar lotgenoten, laten we omarmen in plaats van oordelen.

Gaya is een van de eregasten van de SamenLoop voor Hoop in Franeker. Ik mocht hen portretteren. Tijdens de SamenLoop brachten we ze samen in een indrukwekkende expositie. 

U kunt deze portretten bewonderen in de gallery van onze AV app.

Hartelijke groet, Alex Vreeman

Alex fotografeert de Eregasten van de Samenloop voor Hoop Franeker

Portret in de Bonus voor Eregasten

Wat voelen wij ons ontzettend vereerd dat wij onze eregasten bovenop een heerlijke verwendag een extra verrassing mogen aanbieden. Wie had kunnen denken dat fotograaf Alex Vreeman ons zou aanbieden de eregasten te portretteren, helemaal belangeloos. Het enige wat ze ervoor hoeven te doen is een ritje maken naar de Nieuwebildtdijk onder Oudebildtzijl en plaatsnemen in zijn studio.

Op de vleugels van de wind

Daar, aan de voet van de zeedijk met een weids uitzicht over de landerijen, wonen Alex en zijn vrouw Saskia. Op de vleugels van een overlandse wind kwamen ze afgelopen december aanwaaien vanuit de Achterhoek. Het huis is nog niet klaar, in de studio is het nog wat behelpen, maar het deert de twee niet. De frisse wind uit zee, de rust en de ruimte die hier voor het oprapen liggen, geven hun energie en creativiteit een nieuwe boost.

Alex is al meer dan 32 jaar een bevlogen fotograaf en heeft ‘alles behalve porno en moord voor de camera gehad’. Jarenlang zat hij in de reclamewereld. De werkdruk, zijn creatieve geest die steeds meer ingekaderd werd naar de wensen van de opdrachtgever; het leidde uiteindelijk tot een burn-out. “Ik vroeg mij vervolgens af waarom ik eigenlijk fotograaf was geworden. Was dat niet omdat ik wil fotograferen vanuit mijn hart? Dat ik altijd dat ene moment wil vastleggen, waarin de mens iets van zijn echte ik laat zien?” Die momenten komen voor Alex het beste tot hun recht in portretfotografie.

Fotograferen op intuïtie

Dat beeld komt niet zomaar even tot stand. Alex neemt ruim de tijd om een praatje te maken met het model. Spontaan een gesprek voeren, dat brengt ontspanning. Intussen observeert hij zijn model en vormt zich in zijn hoofd alvast een beeld van de juiste compositie. Puur op intuïtie. “Bent u links?” vraagt hij aan Rieneke Idsardi uit Harlingen, de eerste eregast die Alex op zijn gevoelige plaat vast gaat leggen. “Ja, dat klopt”, klinkt het verwonderd. Alex ziet het met zijn op emotie getrainde blik. “Het rechteroog van mensen die links zijn, kijkt vriendelijker en andersom voor mensen die rechts zijn”, verklaart hij zijn helderziendheid. “Ik let daarop, het is belangrijk om te bepalen hoe ik de foto ga maken en vanuit welke hoek ik fotografeer. Het verschil tussen een goede foto en eentje die je raakt.”

Het overkomt je, je hebt ermee te dealen

Voor onze SamenLoop zijn eregasten mensen die kanker hebben of hebben gehad. Voor kanker kies je niet, het overkomt je en je hebt er mee te dealen, samen met de mensen om je heen. Het overkwam Rieneke Idsardi. Komende zomer is het twee jaar geleden dat bij haar beenmergkanker aan het licht kwam. Negen maanden chemo volgden en sindsdien ondergaat ze elke zes weken een bloedonderzoek. Lena van Buurtzorg, die in de commissie Eregasten zit, zette Rieneke op het spoor van de verwendag. Ze heeft er zin in. Samen met haar dochter Christa laat ze zich verrassen en verwennen. “Deze kanker gaat niet over”, vertelt ze, “maar gelukkig zijn de bloedwaarden op dit moment laag en houdt de kanker zich aardig koest. Ik heb ook COPD, daar kan ik nog wel wat jaren mee vooruit, maar dit, het blijft spannend.”

40 sprekende portretten

Niemand kan haar zorg wegnemen. Geen SamenLoop, geen fotograaf. Wel kunnen we mevrouw Idsardi één dag op en top verwennen én blij maken met een prachtig portret. Net als 39 andere eregasten, zoveel ruimte hebben we bij onze SamenLoop, vrijdag en zaterdag 5 en 6 juli 2019. We weten dat het niet makkelijk is je aan te melden als eregast, misschien is het onze calvinistische inborst. Maar laat je niet tegenhouden door je eigen schroom.

Meld je aan, vol = vol

Meld je aan via eregasten.slvh2019@gmail.com. Het wordt vast een onvergetelijke dag! Je mag iemand meenemen die je lief is. Dat maakt het net ietsje makkelijker én mooier! Maar let op, vol = vol. In overleg met de commissie Eregasten maak je een afspraak met Alex voor de foto. Tijdens de SamenLoop exposeert hij die in zijn pipowagen op het terrein van de SamenLoop en na afloop ontvang je je eigen portret uit handen van de fotograaf. Wat een eer.   

Ria Algra (tekst en foto)

 

Mobiel daglicht atelier!

Beste bezoeker,

Een wens en idee dat al z’n 10 jaar geleden ontstond is werkelijkheid geworden. Wij hebben een mobiel atelier waarin we portretten kunnen maken op locatie, met dezelfde sfeer als in onze daglicht studio bij ons bedrijf. Tevens kunnen we deze inrichten als expositieruimte voor ons werk.

Wij gaan met dit atelier kunstprojecten uitvoeren in binnen en buitenland. Dat betekent fotograferen en exposeren op dezelfde locatie kort na elkaar. U kunt de eindresultaten van onze projecten geprint zien tijdens zo’n kortdurende expositie in ons mobiele atelier op locatie en daarna in onze app.

Vorig jaar hebben we tweemaal zo’n kunstproject uitgevoerd. We hebben in Montelparo (Italië) gedurende een week prachtige portretten van haar inwoners in de bar gemaakt en ook geëxposeerd in deze bar. De expositie is nog steeds te zien in bar Il Murello in Montelparo. We werken nu aan het boek Portraits Two met deze portretten.

In de drie weken voorafgaande aan de Samenloop voor Hoop van KWF in Oost Gelre, hebben we alle eregasten geportretteerd in onze daglichtstudio. De expositie was toen tijdens de Samenloop voor Hoop, 24 uur te zien in een bakwagen, want toen was de realisatie van ons mobiele atelier nog in volle gang. Deze portretten zullen nooit meer te zien zijn behalve in onze app.

Natuurlijk kunnen we dit mobiele atelier ook bij het portretteren van medewerkers van bedrijven inzetten, zodat medewerkers niet meer naar ons hoeven te komen. Het is zeer efficiënt en we belasten een bedrijf niet met het creëren van een studio op locatie.

U kunt ons mobiele atelier volgen via instagram: https://www.instagram.com/ritratti.itineranti

Tot ziens, Alex Vreeman